úterý 14. května 2013

Jsem roztříštěná [RECENZE]


Obnova si myslí, že je tu pánem
Jsem prokletá.
Mám dar.
Jsem zrůda.
Jsem víc než jen člověk.
Můj dotek je smrtící.
Můj dotek znamená sílu.
Jsem jejich zbraň.
Budu se bránit.

Nikdo neví, proč je Juliettin dotek smrtící, ale Obnova s ní má své plány. Chtějí ji použít jako zbraň.
Ovšem Juliettina představa je úplně jiná…
Kniha, kterou držíte v ruce, vás bude děsit.
Tuhle knihu nebudete moci odložit!



Autor: Tahereh Mafi
Série: Roztříštění
Díl: 1
Počet stran: 288
Překlad: Pavla Kubešová
Vydalo: COOBOO, březen 2013
Doba čtení: 2 dny, květen 2013, v čj
Kousek děje
od dětství byla jiná, všichni, která znala, se jí báli. A měli taky dobrý důvod, protože její dotek by pro ně mohl být smrtící. Ani matka nemohla poskytnout své dceři teplo lidské náruče.  Julietta sama samotinká si prožívá pravé peklo na zemi.  Neví, co je s ní špatně, ale jediné vysvětlení je, že je buď blázen, anebo obyčejná zrůda. 

Po nečekané události je přivezena do centra pro blázny. Čtyři holé stěny, jedno malé okénko a naprosté zoufalství. Jediné co mladou dívku udržuje při smyslech je malý notýsek, do které si zapisuje úryvky ze své existence. Přes 264 dní byla v cele sama, naposledy se dotkla člověka před 6 336 hodinami. Ale teď přichází změna.. Julietta dostává spoluvězně, kterého jí mohl seslat jedině sám Pekelník. Zatímco je Juliette zavřená v blázinci, tak se ve Světě udají mnohé věci. Obnova, která slíbila, že všem pomůže, naopak lid ničí. 

Postavy
Pojďme se společně seznámit s našimi postavami! Jednoduše začnu s jedním velikým záporákem, kterého asi většina čtenářů nenávidí, ale já si ho celkem oblíbila (jsem asi na špatné kluky). Jmenuje se Warner a je to vlastně takový zmetek, který vede jednu z částí Obnovení. S Juliette se seznamuje někdy ve třetině knihy a věřte mi, nebude to zrovna příjemné setkání. Má s naším blázínkem velké plány, za nimiž si stojí velice pevně. (Ale podle mých měřítek je to fešák, který to myslí dobře, ale je to maniak.)
A kdo je vlastně onen záhadný nový spoluvězeň? Je to kluk s modrými hlubinami očima, které Juliette sledují na každém kroku. Jmenuje se Adam a na první pohled je to rebel, pohledný blonďatý krátkovlasý sexy rebel!
No a samozřejmě nejhlavnější postava patří na konec.. (sakra, to jsem nevypočítala). Už jsem toho o ní pověděla dost v předchozí kolonce, ale proč si nepřipomenout znovu? Juliette je sedmnáctiletá slečna, jenž strávila celý svůj život v osamění.  

Moje názory a pocity
K téhle knížce jsem se dostala díky Vendee, která mi ji doporučila ke koupi před naším knižním srazem, který se konal 30.3. v Praze. Když se sraz konal, tak jsem po ní lehce pokukovala, ale koupila jsem si ji až o týden později. Na to, že mám v knihovně hodně nepřečtených knížek, jsem této dala obrovskou přednost. Zaujala mě už samotná anotace, která toho říká mnoho a zároveň nic. A víte co? Vůbec toho nelituji! Knihu jsem jedním dechem přečetla ve dvou dnech.

Kniha začíná v blázinci, který se spíš zdá být věznicí pro vrahy. Naše hlavní hrdinka je mi ohromně sympatická od samého začátku. Já jsem totiž taky "blázen", takže bychom si spolu dobře rozuměli (neberte to moc vážně, vždyť mě znáte)! Juliette je prostě takové malé chuďátko káčátko, které se ztratilo, zašantročilo a důsledně pomátlo. Jinými slovy je divná už od začátku příběhu. Pořád se tříští na malinké kousíčky, stává se vodou.. dokonce i chameleonem! Až ke konci knihy se zdá být silná. V knize byly Juliettiny pocity a myšlenky vyjadřovány škrtáním. Sama popírala některé věci, snažila se je úplně vyčlenit. Dokonce to i vypadalo, že má rozdvojenou osobnost, trochu. Děj rozhodně nebyl nudný, to opravdu ne. Pořád jsem neměla slov a jen čekala, co dalšího se přihodí. Nikdo se v knize nezdál být tím, kým doopravdy byl - je to trochu frustrující, ale dá se na to časem zvyknout. Začtete se a kniha vás prostě nepustí (pokud zrovna není hokej).

Styl, kterým je kniha napsána je opravdu zvláštní. Nikdy jsem se se "škrtanci" v textu nesetkala, ale tady to bylo opravdu originální! Ke konci už jich bylo minimum, avšak přece jen to bylo něco úplně jiného. Na obrázku se můžete podívat na mé krátké postřehy v průběhu čtení, a pak i těsná slova po dočtení. SPOILER!! Ke konci mi to společenství připomínalo X-meny. :D KONEC SPOLIREU
A teď, když už je celá kniha za mnou, vám mohu říct jednu věc. 
Jsem roztříštěná...

Závěr
Pokud po knize pokukujete, tak přestaňte jen zírat, skočte do nejbližšího knihkupectví a vezměte si Roztříštěnou rovnou domů! Je to úžasná nejnejnejúžasnější knížka, kde po dočtení budete akorát tak žadonit o další díl. Mezi námi děvčaty.. Koho byste byli team? Adama nebo Warnera?
Obálky

Hodnocení
5 hvězdiček

17 komentářů:

  1. Super, super, super! Po tvojí recenzi se na knížku těším ještě víc, protože už ji mám objednanou z katalogu! Jó :DD..
    Btw.: Super recenze! Ty tvoje animačky to vždycky tak krásně oživí! :D :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jou, jou, jou! Těš se! A to dost! Budu ráda, když ti bude Roztříštěná šmakovat! ;) A díky za chválu, já "animačky" dávám do recenzí jen zřídka a sem se to prostě hodilo, tak jsem udělala nějaké spešl. :))

      Vymazat
  2. Team Warner! ♥ jedině :*
    No, Juliette je takový magor až je nehorázně supr :*
    LoL, úžasná knížka, ale ještě víc žeru tvoje animačky :*

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem s tím "týmem" někdy na rozhraní. :D Ale kdyby nebylo cesty zpět, tak skočím k Warnerovi! :D)
      Děkuji, děkuji ^^

      Vymazat
  3. Ja mám knihu už doma, som na ňu zvedavá, čoskoro sa do nej pustím ;)

    OdpovědětVymazat
  4. Nádherná knížka a do dalšího dílu to snad ani nevydržím ...

    OdpovědětVymazat
  5. Mám ji objednanou a krásná recenze!

    OdpovědětVymazat
  6. Veľmi sa mi páčila kniha 8) má dobrý námet, hrdinku a iskru 8)

    OdpovědětVymazat
  7. Jsem ráda, že se ti líbila :) Mimochodem, ty tvoje gify jsou fakt zábavný :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak pro takovouhle skvělou knihu jsem prostě musela udělat něco extra! :) A jsem ráda, že se gify líbí. :)

      Vymazat
  8. Na knížku jsem nedávnou koukala v knihkupectví,ale nakonec jsem ji nekoupila. Což budu muset v nejbližší době napravit! :D Super recenze a ty animačky jsou boží! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, to teda budeš muset napravit! Naklusej tam a kup si ji! :D Fakt nebudeš litovat. ^^ Já vím, jsem úžasná.. :D :D *kecá*

      Vymazat
  9. Super recenze! :) Nemůžu se dočkat až si knihu přečtu!

    OdpovědětVymazat
  10. Odpovědi
    1. Přes gifyo.com - musíš tam mít založený účet :) a webku samozřejmě. :))

      Vymazat
  11. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat